Frobergerstraat, Zwolle 

Pilotproject deltaWonen in het kort: 

 Trans-id heeft in Zwolle een mooie verduurzamingspilot uitgevoerd voor woningcorporatie deltaWonen. Doelstelling was om de woningen van het gas af te halen, oftewel all electric te maken. Een belangrijk onderdeel van dit project is de installatie van lucht/water-warmtepomp Vincent, in combinatie met een 200L voorraadvat. DeltaWonen heeft specifiek gekozen voor Vincent, omdat deze warmtepomp uit alleen een binnendeel bestaat. Dankzij het compacte formaat is warmtepomp Vincent gemakkelijk in te passen in Nederlandse rijtjeswoningen met beperkte ruimte. In het kader van de pilot zijn ook in Kampen drie woningen van de woningcorporatie voorzien van dezelfde installatie. 

 

  • Start- en einddatum: september 2023 – oktober 2023 
  • Locatie: Frobergerstraat Zwolle en Esdoornlaan Kampen 
  • Woningcorporatie: deltaWonen 
  • Aantal wooneenheden: 5 (2 in Zwolle en 3 in Kampen) 
  • Woningtype: Eengezinswoningen 
  • Bouwjaar woningen: Jaren 60 (Zwolle) en jaren 80 (Kampen) 
  • Ambitieniveau/type verduurzaming: All-electric (gasloos) 
  • Toegepaste producten: Vincent Combi met 200 liter WPV en HRU300 
  • Verloop project: opgeleverd 
Vincent - Frobergerstraat Zwolle 1
Vincent - Frobergerstraat Zwolle 2

Gerenoveerde jaren 60 woningen in pilotproject van het gas af met lucht/water-warmtepomp en voorraadvat

Woningcorporatie deltaWonen uit Zwolle heeft de hulp ingeschakeld van Trans-id, om hen te ondersteunen bij het verduurzamingsvraagstuk. “Wij hebben diverse ervaringen op het gebied van verduurzamingsprojecten, zowel in hybride als in all-electric. Dit maakt ons een ideale partner om met de woningcorporatie mee te denken over het verduurzamen van hun woningen”, licht projectadviseur Douglas Budde van Trans-id toe. 

“Voor 2030 willen wij circa 1200 woningen gasloos maken. Om die reden zijn wij een pilotproject met Trans-id aangegaan”, vertelt Bart van der Kolk, technisch projectleider bij deltaWonen. “In deze pilot verduurzamen we in Zwolle twee woningen met lucht/water-warmtepomp Vincent en een voorraadvat van Itho Daalderop in een all electric opstelling. In Kampen worden nog eens drie van onze woningen op deze manier verduurzaamd, als onderdeel van dezelfde pilot. Bij een positieve uitkomst kunnen meer woningen gasloos gemaakt worden met Vincent”, stelt de technisch projectleider. 

Vincent - Frobergerstraat Zwolle 3

Kleine stap naar gasloos dankzij grondige renovatie 

Bij het verduurzamen van bestaande bouw staan woningcorporaties voor de keuze om woningen hybride te maken, of direct te kiezen voor all electric. “Die keuze maak je afhankelijk van de staat van de woning, de maatregelen die we gaan nemen en het vertrekpunt”, vertelt Budde. “In dit traject heeft de woningcorporatie gekozen voor gasloos, oftewel all-electric. De woningen in deze pilot zijn goed geïsoleerd, met nieuwe gevel-, dak-, en vloerisolatie en HR++ glas. Daarnaast wordt er voor ventilatie gebruik gemaakt van een warmteterugwinunit, de HRU300 van Itho Daalderop. Dit alles bij elkaar maakt de stap naar gasloos, oftewel all-electric, heel erg klein. Warmtepomp Vincent in een all-electric opstelling past ideaal bij de totale verduurzaming van deze woningen.” 

 

Warmtepomp zonder buitendeel 

Voor de pilot zijn woningtypen gekozen die veel voorkomen in Nederland, met beperkte ruimte. Daarom is hier gekozen voor warmtepomp Vincent met een voorraadvat. Dankzij het ontbreken van een buitendeel wordt Vincent volledig binnen in de woning opgesteld. Hierdoor is de warmtepomp snel en gemakkelijk te plaatsen en te onderhouden. Bovendien is Vincent klein van stuk en daardoor makkelijk inpasbaar, zelfs op kleine zolders en onder schuine daken. 

 

Goede ondersteuning door Trans-id 

“We hebben dit pilotproject opgestart om te kijken wat onze ervaringen zijn. Uiteindelijk hopen we de geïnstalleerde producten op meerdere projecten te kunnen toepassen”, vertelt Van der Kolk. Tot slot laat hij weten dat deltaWonen de samenwerking met Trans-id positief heeft ervaren. “Trans-id heeft ons zowel in het voortraject, als in de uitvoering en bij de oplevering goed ondersteund.” 

Vincent - Frobergerstraat Zwolle 4